Oud orvelte
Schapen Orvelte
Herfst
Reeën breed

Lekker er op uit in de natuur

Op zoek naar sporen uit het verleden

Drenthe staat bekend om zijn mooie natuur. Dus gegarandeerd urenlang fiets- of wandelplezier op het Dwingelderveld, Orvelterzand, Mantingerzand of Sleenerzand met zijn natuurlijk zwemplas De Kibbelkoele. Of bijvoorbeeld in Boswachterij Elp met de evenzo mooie Ieberenplas. En dan heeft Drenthe natuurlijk ook nog de Hunebedden en de kleine en vele gezellige (brink)dorpjes. In museumdorp Orvelte maakt u kennis met “vervlogen tijden”

  • Ervaar hoe het leven vroeger was in monumentendorp Orvelte, met zijn prachtige oude Saksische rietgedekte boerderijen, klinkerweggetjes, musea, oude ambachten, leuke attracites, winkeltjes en restaurants. Absoluut de moeite waard om te bezoeken.
  • Een bezoek aan Orvelte is niet compleet als je het omliggende landschap niet hebt gezien. Zoals het dorp Orvelte zelf model staat voor het Drentse esdorp anno 1900, zo laat de omgeving het landschap uit die tijd zien. Weitjes, hooilanden, essen, houtwallen, heide en bossen zijn van oudsher nauw verbonden met het dorp. Deze gemarkeerde wandelroute (Oer ’t Veld Route) geeft daarvan een goede indruk. Download hier de route. Voor het bezoeken van diverse attracties is er de weekendvoordeelkaart ontwikkeld.
  • In het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van het kamp verteld. Persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en films maken het verhaal van kamp Westerbork ook voor kinderen toegankelijk.
  • Natuurgebied ‘Mantingerzand’ bestaat uit een afwisselend landschap van velden, bos, heide en leuke dorpjes. Een heerlijke plek om te gaan fietsen, wandelen, of ……. van de rust genieten, die hier nog volop aanwezig is.
  • Nationaal Park Dwingelderveld is een schitterend, uniek gebied. Uniek omdat het ’t grootste aaneengesloten natte heidegebied is van West-Europa. Schitterend, want u vindt er zacht glooiende heidevelden met plassen en vennetjes, bos, en stuifzand. In de omringende schilderachtige esdorpen zoals Ruinen en Dwingeloo is de cultuurhistorie van pakweg een eeuw geleden nog tastbaar aanwezig…